Dukandieten

I ett trendmedvetet samhälle, där den mat vi äter, är en stor del av vår identitet, har olika dieter blivit en livsstil. I en uppsjö av olika varianter har vi i den här artikeln valt att fokusera på dukandieten.

proteins_dukan

Dieten består utav fyra faser som alla har en bestämd längd, beroende på din egna vikt, hur mycket du ska gå ner och hur lång tid det tar för dig att nå målvikten. I huvudsak handlar det om att utesluta snabba kolhydrater ur kosten för att senare föra in dom i kosten igen. Du bygger helt enkelt upp en helt ny livsstil, ett nytt sätt att tänka kring mat.

Det allra första som du ska göra, är att räkna ut din sanna vikt på Dr Dukans officiella sida. Där kan du räkna ut ett realistiskt mål utifrån ett antal frågor du får besvara. Du får se hur länge du ska vara i fas ett och ungefärlig längd på fas två och tre innan du når fas fyra.

  • Attackfasen, fas ett – äter du bara protein
  • Cruisefasen, fas två – har du dagar då du äter grönsaker och protein som varvas med dagar med enbart protein
  • Sammanslagningsfaen, fas tre – proteindagarna varvas med dagar där du får lägga till grönsaker och en del dagar du får äta nästan vad du vill
  • Stabiliseringsfasen, fas fyra – är en fas som gäller hela livet. Du äter i stort sett vad du vill, bara du har en dag i veckan som du äter enligt attackfasen, det vill säga enbart protein.