Generande hårväxt

Nästan alla har hår på ställen de gärna skulle vilja ha släta. Hårväxtproblemet är mer utbrett bland kvinnor men även män har hår på generande ställen. 

Hårväxt på ben, under armar och runt könet är naturligt och det har alla. Extra mycket hår på överläppen, ansiktet, bröstet och magen är till stor del genetiskt. Men det finns även sjukdomar, mediciner och kroppsliga förändringar som graviditet som kan plötsligt ge kraftiga hårväxt. I många fall är förändringen permanent och kan leda till sämre livskvalité och att personen skyr sitt sociala liv.

Det går att göra permanent hårborttagning på en mängd kliniker runt om i Sverige. Huvudsaken när man väljer en plats är att göra efterforskningar och se till att de som utföra behandlingarna är legitimerade och har rätt utbildning. Det finns även olika verktyg varav en populär maskin är LightSheer eftersom du inte ens behöver lokalbedövning. Varje hårstrå har sin egen växtfas och dessa är inte i samspel med varandra, i så fall hade du varit kal vissa dagar och haft jättemycket hår en annan. På grund av detta behöver du göra flera behandlingar innan du är hårfri, uppemot 8 stycken. Det är också kostsamt att göra eftersom du bara är kund under en period. De flesta behöver inte uppsöka kliniken igen efter hårväxten har stannat upp helt. Lasern värmer upp hårsäcken och då dör hårstrået. Samtidigt kyls huden ned för att minska smärtan och lugna huden.

Efter behandlingen kan du bli svullen eller röd i området. Det är så klart irriterande om du gjort behandlingen på ett ställe som inte är lätt att täcka över, men rodnaden och svullnaden betyder faktiskt att behandlingen har fungerat. Om du får sår, klåda eller rodnad som inte går över, kan det dock vara dags att kontakta kliniken för en undersökning. Under de nästkommande 2-3 veckorna kommer mer hår att dö och falla av, därför är det relativt lång tid mellan behandlingarna så man är säker på att en ny tillväxtfas har börjat.

Om du är gravid eller amma rekommenderas du inte att genomgå behandlingen. Samma sak gäller om du har ovanligt känslig hud eller en pågående infektion.