Träning och ont i ryggen

Att ha ont i ryggen är ett vanligt besvär bland många åldersgrupper. Många av dessa besvär är dock mer eller mindre tillfälliga och går över om du undviker att överanstränga dig. När det kommer till ryggsmärta och träning finns det alltid saker du bör vara uppmärksam med.

Till att börja med är det värt att understryka vikten av hur du behandlar ryggen utanför din träningsregim. Försök att identifiera vilka rörelser som orsakar dig besvär och var försiktig med dessa. Att överanstränga ryggen i vardagen och sedan försöka träna kan förvärra situationen.

Utforska gärna möjligheter för att lindra ryggbesvären i vardagen. Det finns exempelvis riktigt bra hjälpmedel som du kan använda dagligen för att minska besvären och göra det lättare att hitta energin till träningen.

Om ryggen besvärar dig under en längre period är det alltid rekommenderat att söka vård. De kan inte bara hjälpa dig hitta orsaken bakom dina besvär, utan även ge rekommendationer på övningar som är säkra och hjälper dig att bygga upp ryggen starkare och bättre.

Rent generellt sett brukar man rekommendera personer med ryggsmärta att undvika bland annat tunga lyft. Speciellt om det inkluderar framåtböjning med rotationer. Men alla former av träning som orsakar mer smärta antingen under själva övningen eller efter träningen är över kan vara saker att undvika. Om det inte råkar vara sådant som specifikt rekommenderats av en fysioterapeut efter en grundlig genomgång av dina besvär.