Viktnedgång med motion

För många av oss känns det idealt om man kan gå ner i vikt utan att stiga upp ur soffan. Men faktumet är att det hälsosammaste och bästa du kan göra för din kropp är att röra på dig. 

Våra kroppar älskar att röra på sig. Det är genom rörelse och bra träningsrutiner som man lyckas bäst med viktnedgång. Om man får in träning som en del av sitt vardagsliv så ökar också chanserna att man håller kilona borta efter man nått sin målvikt.

När man går ner i vikt genom att träna röjer man en massa fördelar förutom tappade kilon. Man minskar sin riks för hjärt- och kärlsjukdomar. En annan fördel är att humör förändras: man blir gladare och lättsammare i sinnet eftersom kroppen belönar hjärnan när den får röra på sig. Man kommer också att sova bättre samt vara piggare på dagarna.

Då är ju frågan vilka träningsmetoder som ger bäst effekt?

Är man nybörjare och vill börja röra sig efter år av sittande, så räcker det med promenader. Försök klämma in en halvtimmespromenad varje dag och under helgen när man har mer fritid kan man vara ute i en timme istället. Promenaderna förbereder kroppen för hårdare träning framöver.

Efter en vecka eller två kan man öka sin träning och lägga till styrketräning. För många är det bara tråkigt att lyfta vikter och arbeta med musklerna men det är nödvändigt för att undvika att tappa muskelmassa under viktnedgången. Vi vill ju tappa överskottsfettet, inte musklerna. För bästa träningseffekt är det viktigt att man lyfter och arbetar rätt med kroppen. Här rekommenderar vi att man unnar sig en timme med en personlig tränare som kan visa hur man hanterar vikter och maskiner eller hur man använder sig egen kropp som motstånd.

De här två delarna går att variera i det oändliga. Man kan byta hastighet under promenaderna eller öka vikterna på gymmet. Men vill man helst träna uthållighet och muskler på samma gång och öka på sin viktnedgång kan vi varmt rekommendera kampsporter.

Kampsporter utmanar hela din kropp och kräver att hjärnan också är med. Man får arbeta genom hela kroppen och verkligen svettas! Här finns det också flera bra alternativ: man kan välja en sport som fokuserar på slag, andra handlar mer om teknik och vissa bygger på brottning. Det finns något för alla! Efter bara några veckor märker man skillnad på sin uthållighet, smidighet och sina muskler. Det bästa allt-i-ett-paketet, alltså.

En av de populäraste kampsporterna just nu muay thai. Det är en thailändsk fullkontaktskampsport där man får spraka, slå, armbåga och fälla sin motståndare. Inom MMA är det väldigt vanligt att träna muay thai för att få ut det mesta av sin träning och lära sig att handskas med motståndarna. Man behöver inte så mycket utrustning heller: det räcker med handskar, suspensoar och tandskydd. Just handskar är bra att införskaffa överhuvudtaget om man funderar på att börja med kampsport. Det finns många sidor på nätet som säljer dem och vi rekommenderar Highwhey som har bra utbud och bra kvalité.

Kom ihåg att kampsport är hårt arbete och det går inte att bemästra på en gång. Det krävs veckor av träning och är alltså ett jättebra alternativ om man vill tappa några kilon och få en smidigare, starkare kropp.