Graviditet och viktuppgång

Alla är ju väl medveten om att viktuppgång är en del av graviditeten. Men detaljerna kring detta kan inte är fullt så välkända. Nu är det dags att titta lite närmare på detta.

gravid_302911961

Först och främst är det viktigt att poängtera att viktuppgång kan vara högst individuellt. Inte att man går upp i vikt, men hur mycket och när. Normalt sett brukar man dock säga att ju mindre man vägde innan graviditeten desto fler kilo lägger man på sig.

Viktuppgången är också väldigt gradvis och brukar vanligtvis börja relativt långsamt. Så håller man reda på huruvida man är gravid eller inte med de vanliga redskapen så får man alltid veta att man är gravid innan man börjar märka någon riktigt viktuppgång.

Under de första tolv veckorna, det vill säga den första trimestern, är det normalt att gå upp bara något enstaka kilo. Den andra trimestern är det vanligt att gå upp ett par kilo varje månad, och desamma gäller även den tredje trimestern.

Försöker man slå ut något slags medel kan man säga att en viktuppgång mellan 11 och 16 kilo är fullständigt normalt, och 13 är den genomsnittliga viktuppgången för en svensk kvinna.

Så vad är det som egentligen ökar i kroppen och bidrar till denna viktökning. Vi vet ju alla att barnet endast är en del av denna vikt. Fördelningen av denna vikt ligger på dessa delar:

  • Bebisen
  • Moderkakan
  • Livmodertillväxt
  • Fostervattnet
  • Ökad blodmängd
  • Fettdepåer
  • Bröstvävnad

Alla dessa tillsammans utgör den viktökning som kännetecknar graviditet, men så klart inte jämnt fördelat mellan alla dessa.

En hälsosam graviditet kännetecknas av normal vikt innan själva graviditeten och en långsam viktuppgång under de kommande 9 månaderna. Har man några frågor kring sin vikt under graviditeten kan man alltid höra av sig till sin läkare.