Kom igång med löpningen

Har man legat alldeles för länge på soffan och känner att det är dags att komma ut och röra på sig är löpträning och jogging ett bra alternativ. Av den anledningen har vi här samlat några tips för den som är i färd med att bege sig ut i spåret.

Löpning

Det första man bör göra innan man sätter igång med träningen är att se till att bra utrustning, framför allt i form av ett par bra skor. Det är viktigt att ha ett par riktiga löparskor som är helt avsedda för löpning. Ett bra tips är att verkligen lägga ner lite tid på att prova ut ett par skor som verkligen passar. För den som verkligen tänkt sig att satsa på löpningen rekommenderas att besöka en butik som är specialinriktad på löpning. Där går det att få skor som är helt utformade utifrån ens egna fötter.

När det kommer till själva träningen är det viktigt att ta det relativt lugnt i början och inte träna för mycket eftersom löpning sliter ganska mycket på kroppen, framför allt om man är en ovan löpare. Ett bra första mål kan vara att springa 5 km i veckan två gånger i veckan, vilket räcker gott och väl för att få upp både flås och förbättra konditionen.

För att nå dit kan det vara bra att sätta upp olika delmål, som till exempel att första veckan ha som mål att gå/jogga 3 km, nästa vecka springa 3 km i sträck utan att stanna och så vidare till man utan problem kan springa 5 km i sträck utan att stanna.

Något som också är bra när det kommer till löpträning är variation. Ett bra tips är därför att med jämna mellanrum lägga in ett intervallpass eller liknande.

Nu såhär i vintertid kan det på grund av väder och vind ibland vara svårt att träna löpning och då kan längdskidåkning, som vi skrivit om tidigare här på sajten, vara ett bra alternativ.