Vad händer med kroppen när du slutar röka?

När du röker så försämras din kropp på många olika sätt att fungera som den ska på grund av att nikotinet och röken du får in i lungorna långsamt bryter ner en rad funktioner. Cigaretter är konstruerade så att du ska få ett sug direkt vid ditt första bloss. Är du ovan rökare blir du oftast yr eller illamående inledningsvis medans en van rökare känner en farlig känsla av avslappning.

1171408-stop-smoking

När nikotinet från cigaretten når kroppen sätts känslor som välmående, koncentration, lugn eller energi igång hos vana rökare. Ett effektivt sätt att avvänja sig vid rökning är att börja med e-cigaretter som en avvänjningsperiod. Genom en övergång till e-cigaretter sparar man pengar då bland annat flera på nätet har dessa till bra priser. För att lyckas med att sluta röka är det bra att ha ett substitut som till exempel e-cigaretter.

När du slutar röka sker en rad förändringar med din kropp som då går mot en normal och giftfri tillvaro. Om du lyckas avvänja dig helt från rökning så kan kroppen återhämta sig relativt snabbt. Redan efter 10 minuter sänks ditt blodtryck och sjunker till mer normala nivåer. Påvisade effekter av avhållsamhet från rökning har påvisade effekter som ständigt återhämtar och förbättrar din kropp upp till tio års tid.

Redan efter 8 timmar börjar du känna dig piggare, kallt räknat förlängs ditt liv med fem minuter för varje cigarett du avstår ifrån. Efter två veckor till tre månaders tid har din blodcirkulation och lugnkapacitet haft tid att återhämta sig, den ökade blodcirkulationen i skelett och leder minskar risken för skador. Din hy har vid denna tidpunkt nu också avsevärt förbättrats. Kvinnors chanser att bli gravida ökar och risker för eventuella erektionsproblem minskar. Du kommer att kunna känna smaker och dofter bättre eftersom ditt smak- och luktsinne har gått tillbaka till normalstadiet.

Efter ett år har ditt immunförsvar förbättrats så att du lättare kan stå emot vanligt förekommande sjukdomar. Risken för förträngningar i dina blodkärl och risken att utsättas för hjärtinfarkt har nu minskat med 50 procent. Efter ytterligare fem år är risken att drabbas för hjärnblödning lika liten som för en ickerökande person och efter tio år är risken att drabbas av lugncancer nu hälften så stor som om du hade fortsatt med rökningen.

Mer information vad som händer i kroppen när du röker kan du läsa om på UMO.